Ateljéer och verkstäder

KKV Stockholm kan liknas vid en mindre industri. Verkstäderna är stora och professionellt utrustade. Sammantaget upptar de en produktionsyta på 2700 kvadratmeter. Lokalerna har omfattande anpassningar, bland annat stora utsug som tar hand om damm, ångor och värme. Nedan följer beskrivningar av KKV:s tio verkstadsavdelningar.

Monumental- och projektateljé

Monumentalateljén omfattar en yta på drygt 400 kvadratmeter. Upp till ett tiotal konstnärer kan hyra in sig i ateljén samtidigt. Det finns tillgång till elektrisk lyftkran, byggnadsställningar, stegar och mobila utsugsenheter för att ta hand om slipdamm och färgångor. Lokalen har en takhöjd på drygt 5, en stor industriport, samt en industrihiss som förbinder den med Betong, Brons, och Metall.

Projektateljén är cirka 20 kvadratmeter stor och har goda ljusförhållanden med ett stort dagsljusinsläpp. Projektateljén kan användas både som skulptur- och målarateljé.

Betong

Betongverkstaden omfattar två platser för gjutning på cirka 30 kvadratmeter vardera, samt ett separat rum för formbearbetning. Även gjutning i andra material förekommer. Det finns stora cementblandare samt tillgång till bläster och tryckluft. Verkstaden har en mobil lyftkran och ansluter direkt till en större garageinfart vilket förenklar på- och avlastning.

Brons

Bronsverkstaden omfattar ett gjuteri med en smältugn för brons- och aluminium och en större ugn där vaxet bränns ut ur gjutformarna. Lokalen försågs under 2021 med ändamålsenlig processventilation som tar hand om ångor från ugnen, samt en större taktravers som används för att manövrera smältdegeln under gjutprocessen. I direkt anslutning till gjuteriet finns ett separat rum för vaxbearbetning.

Grafik

Grafikverkstaden är den bäst utrustade konstgrafiska verkstaden i hela Stockholmsområdet.  Den omfattar ett flertal tryckpressar för såväl högtryck, djuptryck och litografi. Det finns även utrustning för fotopolymer, akvatint, etsning och pappersscreen, samt för montage och inramning. Den senare delas med Print- och fotoverkstaden.

Print/Foto

Print- och fotoverkstaden har flera storformatsskrivare för foto- och konstutskrifter i högsta tänkbara kvalité. En ny skrivare med en utskriftsbredd A0 (bredd på 1,2 meter) köptes in 2019. Det finns också skannrar för negativ och papperskopior. Verkstaden omfattar även ett analogt fotolabb med tillhörande utrustning för efterbearbetning och montage av bilder.

Keramik

Keramikverkstaden omfattar ugn, drejskiva och större arbetsbord för kavling och modellering. Verkstaden ansluter direkt till rummet för formbearbetning där det finns möjligheter att framställa original och gjutformar i gips.

Lackrum

lackrummet kan användas för spraymålning, limning och gjutning med olika färger/material som avger ångor/doft. Lackrummet är utrustat med kyltork som tar bort fukt från tryckluften. I det ventilerade kemikalieskåpet kan du tillfälligt förvara lim och färger.

Screen/Textil

Screen och textilverkstaden omfattar utrustning för screentryck – screenskölj, tryckbord, fixeringsugn (där färgen fixeras i tygerna), samt ett belysningsbord med vacuum. Verkstaden har även ett välutrustat tvätteri, färgeri och kemirum, samt tillhandahåller industrisymaskiner. Verkstaden ansluter direkt till en större lastkaj som förenklar på- och avlastning.

Metall

Metallverkstaden har ett 10-tal maskiner för att klippa, svarva, bocka, slipa och på andra sätt bearbeta metallämnen. Det finns också flera typer av svetsar och plats för att bygga större konstruktioner. Verkstaden har lyftanordningar i taket och ett utsugssystem med justerbara sugarmar som tar hand om slipdam och rökgasångor vid svetsning. Verkstaden ansluter direkt till en större garageinfart vilket förenklar på och avlastning.

Trä

Träverkstaden omfattar ett snickeri med ett 15-tal maskiner för sågning, slipning, svarvning, hyvling med mera. En del av den är också anpassad för arbeten med handverktyg. Verkstaden används både för framställning av konst, konsthantverk och designprotyper. Våren 2021 installerades ett nytt utsugssystem med automatspjäll och tryckluft som innebar ett stort lyft för arbetsmiljön.